1.37 Puncte = 1 Vella / Vella= 0.00002667583 BTC si 43.2183406114 Doge


Group statistics

Members:
859
Threads:
856
Messages:
155837
Discussions:
15
Photos:
12

Latest posts

Group events

Pasarea Matinala

Tema Zilei Despre curiozitate

Status
Not open for further replies.

Zoe

Well-Known Member
Contributor
Fan Adevărat!
Registered
Top 100
Oracol (XOR)
361.97
Fan Adevărat!
64.00 Puncte
#1
Curiozitatea este un defect sau o calitate?


"Curiozitatea este unul dintre motoarele omenirii! Vrem să ştim ce nu ştim! Vrem să ştim ce este dincolo de cortină! O cunoscută zicală spune: “curiozitatea a omorât pisica” şi nu degaba: s-au făcut experimente faimoase privind curiozitatea: oamenii au fost dispuşi să îşi introducă mâna într-o cutie în care li s-a spus că se pot afla şerpi veninoşi doar pentru a descoperi ce este înăuntru!
Ce este Curiozitatea?
De ce suntem curioşi? De unde această dispoziţie interioară faţă de necunoscut, acel necunoscut de care se presupune că ar trebui să ne temem? Este un paradox care aparent încalcă principiul supravieţurii deoarece înseamnă asumarea unor riscuri (potenţial fatale). Poate devine mai simplu dacă ne gândim cum ar fi dacă nu am fi curioşi, dacă nimic nu ne-ar stârni cu adevărat interesul şi dispoziţia de a face un efort sau de a ne asuma un risc pentru ceva ce se va dovedi sau nu util odată cunoscut! Fără curiozitate nu am parcurge ştirile de exemplu. Nu ne-ar interesa ce se întâmplă în următorul episod al serialului preferat! Nu ar conta dacă cineva ar uita ce vrea să spună după ce ne-a anunţat că are ceva interesant de zis! Nu ar trebui să încercăm deloc lucruri noi, de exemplu să gustăm un nou fel de mâncare! Nu ne-ar mai interesa opiniile şi punctele de vedere ale altora, pe principiul: ‘sunt curios – ce are de zis?” Fără curiozitate probabil am stagna într-un pattern stabil pentru eoni dacă am putea să le supravieţuim. În mod clar, chiar şi din punct de vedere Darwinian, beneficiile curiozităţii au fost mai importante decât riscurile! Curiozitatea facilitează cunoaşterea şi evoluţia! Curiozitatea ne face odată în plus umani şi ne deschide noi orizonturi! Curiozitatea ne-a dus pe Luna şi ne va duce pe Marte şi până la Pluto. Curiozitatea ne face să exporam noi teritorii, să încercăm lucruri noi despre care nu ştim nimic, să investim miliarde în cercetare despre lucruri aparent inutile şi fără un rezultat pragmatic imediat. Da, poate fi şi o componentă pragmatică a curiozităţii: explorând noi teritorii este posibil să descoperim lucruri utile şi folositoare! Dar mai corectă decât perspectiva utilitaristă este perspectiva umanistă: curiozitatea este despre experienţă autentică a vieţii, despre mister şi descoperire, despre bucuria noului!
Suntem dependenţi de nou! Noul ne hrăneşte întocmai precum pâinea şi apa! Nu putem trai fără nou şi fără noutate! Celebra piramidă a nevoilor lui Maslow este incompletă deoarece fiecare dintre cele 5 clase majore de nevoi identificate de el (fiziologice, de siguranţă, de apartenenţa, de autorespect şi de autorealizare) este marcată transversal de încă o nevoie: nevoia de nou!
Chiar şi pe cel mai elementar plan, cel al nevoilor fiziologice, cine îşi doreşte să consume la nesfârşit aceiaşi mâncare, chiar dacă perfectă din punct de vedere nutritional? Nevoia de nou este indubitabil o nevoie fundamentală a oamenilor încă din primele momente ale vieţii: suntem fiinţe curioase şi ne plictisim repede! Noile generaţii, sub impactul avalanşei de informaţii şi noutăţi se plictisesc încă şi mai repede!
Curiozitatea = foame de nou, nevoie fundamentală a omului
Paradoxal, dar comunitatea ştiinţifică nu a ajuns la un acord deplin privind definiţia curiozităţii!! Am putea de aceea fără probleme să definim curiozitatea că fiind mecanismul psihologic menit să satisfacă nevoia de nou! Pe de o parte, am putea asemăna curiozitatea cu foamea! Foamea de cauza fiziologică reprezintă un semnal pentru nivelul conştient al minţii că organismul are nevoie de nutrienţi. În lipsa acestei senzaţii am putea simplu leşina de inaniţie! Un alt mecanism similar este durerea, care este un smptom al unei disfuncţii şi care obligă mintea să se îndrepte spre zona sensibilă şi care are nevoie de atenţie. Curiozitatea ar putea fi înţeleasă astfel ca senzaţie internă care semnalează carenţa de nou/informaţie: “foame de nou” adică “foame” de informaţie! Această perspectiva este interesantă pentru că atunci ar trebui să vedem dacă nu cumva există o ciclicitate în apariţia acestei senzaţii şi dacă nu cumva odată satisfăcută acest tip nou de nevoie/foame, apare sentimentul de saţietate. Sentimentul de saţietate apare clar, după satisfacerea curiozităţii obiectul “nou” nu ne mai interesează. Dar putem vorbi la fel de cert de ciclicitate? Foame de hrană ni se face cam de 2-3 ori pe zi! Dar foame de nou? Foamea de nou pare a fi continuă şi pare insaţiabilă! Sigur, obosim, ne plictisim de un subiect sau altul dar pe fond, foamea de nou nu încetează niciodată! A fi curios înseamnă a fi “viu” (la propriu şi la figurat) pentru că noul înseamnă schimbare iar schimbarea înseamnă mişcare iar mişcarea înseamnă viaţă!
Curiozitatea susţine o nevoie la fel de profundă şi intensă precum nevoia de hrană! Sigur, fără hrană murim în câteva zile dar această este o limita fiziologică a organismului. Dacă ne-am închipui fiinţe fără trup, atunci cu certitudine acestea nu ar înceta vreodată să se sature fiiind curioase!"
Voi ce parere aveti este curiozitatea un defect sau o calitate?Este bine sau nu sa fi curios?


Fiecare membru care își exprimă opinia , va primi 1 punct Fan Adevărat .
De asemenea , trebuie să distribuiți tema pe o rețea de socializate .
Cine va avea cele mai multe aprecieri va primi 3 puncte Fan Adevărat .
Postările duble vor fi șterse . Vă rugăm un singur comentariu .
 

Attachments

Zoe

Well-Known Member
Contributor
Fan Adevărat!
Registered
Top 100
Oracol (XOR)
361.97
Fan Adevărat!
64.00 Puncte
#4
Pentru mine curiozitatea este un defect daca are legatura cu oamenii,daca insa exista o curiozitate despre carti,arta,stiinte.......etc nu mai este un defect .Eu am multe curiozitatii:D exemplu :culoarea anului,coafuri,tot ce tine de gastronomie,gradinarit................
Recunosc in aceasta privinta sunt o mica curiosa:rolleyes:
 

Boiangiu dana

Well-Known Member
Staff member
Moderator
Contributor
Fan Adevărat!
Registered
Top 50
Donator
Oracol (XOR)
3,300.68
Fan Adevărat!
692.00 Puncte
#6
Omul este o fiinta care pune intrebari.
Punem intrebari de cand ne nastem...
S-ar putea spune chiar ca istoria omenirii este istoria intrebarilor si a raspunsurilor pe care noi, oamenii ,le-am pus si le-am dat.
Cand esti curios , poti descoperii o multime de lucruri :D
Curiozitatea este mama observatiei
 

Valeria

Well-Known Member
Contributor
Fan Adevărat!
Registered
Top 50
Oracol (XOR)
91.70
Fan Adevărat!
0.00 Puncte
#7
Curiozitatea nu e un defect, e un instinct care naște din dorința de a cunoaște ceva denotă inteligența unei persoane.... Curiozitatea o vedem chiar și la animale, dacă e să urmărim pisicile și câini.... Eu am un motănel și doamne cât e de curios, își bagă mustățile peste tot, miroase tot, vrea să știe tot..... De aceea zic,curiozitatea nu e un comportament negativ..... Distribuit pe fb
 

Buburuza11

Well-Known Member
Contributor
Fan Adevărat!
Registered
Top 100
Oracol (XOR)
622.33
Fan Adevărat!
34.00 Puncte
#9
Nu as putea spune daca este sau nu un defect!acum depinde de circumstante,cum si unde apare curiozitatea.eu recunisc ca sunt curioasa de fel,de multe ori ma intreb oare ce face,de unde vine sau ce s-a intamplat!am avut cazuri in care curiozitatea nu mi-a facut bine si astfel am aflat unele lucruri pe care nu vroiam sa le vad sau sa le aud,dar cred ca asa suntem noi oamneni,plini de surprize,emotii ,curiozitatii,sentimente etc..!distribuit pe fb!
 

mioara_cozonac

Well-Known Member
Fan Adevărat!
Registered
Top 50
Oracol (XOR)
822.61
Fan Adevărat!
159.00 Puncte
#13
Curiozitatea nu cred ca este un defect .Din contra omul cit traeste e dornic de cunoastere.Cind sumtem curiosi si deschis catre lume, ne umplem de emtuziasm,suntem mai atenti la cum functioneaza lucrurile din jurul nosrtru, mintea ne este in miscare si vedem mai multe scenari si posibilitati Se spune ca , curiozitatea este o boala ,da dar eu cred ca este o boala benefica omului Merita sa ti traesti veata , macar din curiozitate Distribit pe facebooc
 

alinuta

Well-Known Member
Contributor
Fan Adevărat!
Registered
Top 50
Donator
Oracol (XOR)
982.30
Fan Adevărat!
168.00 Puncte
#14
Cred ca cel mai indicat este sa fii curios atat cat trebui, profesional, intelectual, interuman.
Atunci cand impingi curiozitatea in cazul unor persoane dincolo de limita normalului, asta devine interpretabila.
Alegeti sa fiti curiosi astfel incat sa va foloseasca, nu sa va transforme in persoane nefrecventabile.
 

Irinush

Well-Known Member
Fan Adevărat!
Registered
Top 50
Oracol (XOR)
636.07
Fan Adevărat!
134.00 Puncte
#15
Curiozitatea susţine o nevoie la fel de profundă şi intensă precum nevoia de hrană! Sigur, fără hrană murim în câteva zile dar această este o limita fiziologică a organismului. Dacă ne-am închipui fiinţe fără trup, atunci cu certitudine acestea nu ar înceta vreodată să se sature fiiind curioase!
 

micutza56

Well-Known Member
Contributor
Fan Adevărat!
Registered
Top 50
Donator
Oracol (XOR)
3,782.64
Fan Adevărat!
118.00 Puncte
#17
Când curiozitatea devine o indiscreție în legătură cu detalii privind anumite persoane este un defect , dar când emană dorință de cunoaștere pentru a descoperi lucruri noi și utile este o calitate.
" Curiozitatea îi împinge pe unii să descopere America și pe alții să asculte la ușă ".(Jose Maria Eca de Queiros)
Distribuit pe facebook.
 

Gigi

Well-Known Member
Fan Adevărat!
Registered
Top 50
Donator
Oracol (XOR)
2,961.56
Fan Adevărat!
3.00 Puncte
#20
acum depinde de om, mie îmi place să fiu curioasă, sunt curioasă ce lucruri noi și-au luat prietenii mei, sau ce rochie pentru vreun eveniment și-a luat prietena mea, ce se mai întâmplă nou cu actori/actrițe, ce se va mai întâmpla în episoadele viitoare în pasărea matinală, îmi place să fiu curioasă de lucrurile frumoase care mă înconjor, curiozitatea mea nu o consider bârfă, ceva urât, ceva greșit, nu sunt curioasă pentru lucrurile sau evenimentele care nu le consider importante, dacă nu-mi place nu mă interesează.
 
Status
Not open for further replies.
Top