1.37 Puncte = 1 Vella / Vella= 0.00002667583 BTC si 43.2183406114 Doge


Group statistics

Members:
859
Threads:
856
Messages:
155837
Discussions:
15
Photos:
12

Latest posts

Group events

Pasarea Matinala

Tema Zilei Tulburarile somnului

Status
Not open for further replies.

Buburuza11

Well-Known Member
Contributor
Fan Adevărat!
Registered
Top 100
Oracol (XOR)
622.33
Fan Adevărat!
34.00 Puncte
#1
TULBURARILE DE SOMN reprezintă boli care afectează capacitatea de a adormi, de a rămâne adormit, sau de a rămâne în stare de veghe, sau boli care produc comportamente anormale în timpul somnului, cum ar fi teroarea nocturnă sau somnambulismul.Necesităţile de somn diferă foarte mult de la o persoană la alta. Adulţii sănătoşi pot necesita între 4 şi 10 ore de somn în fiecare zi. Majoritatea persoanelor dorm in timpul nopţii, însă mulţi oameni trebuie să doarmă în timpul zilei pentru a se putea adapta la programul de muncă – o situaţie care conduce frecvent la tulburări de somn.Durata somnului şi cât de odihnită se simte o persoană la trezire sunt elemente care pot fi influenţate de numeroşi factori, cum ar fi nivelul de stimulare sau stresul emoţional, vârsta, dieta şi administrarea diferitelor medicamente.
Există două tipuri principale de somn: somnul cu mişcări rapide ale globilor oculari (REM) şi somnul fără mişcări rapide ale globului ocular (non-REM), acesta din urmă având patru stadii.Persoanele parcurg de obicei ciclic în timpul somnului – de 5-6 ori pe noapte – cele patru stadii ale somnului non-REM care sunt urmate de un interval scurt de somn REM.Somnul se instalează începând cu stadiul I (somnul cel mai uşor, în timpul căreia persoana poate fi trezită cu uşurinţă) şi progresând până la stadiul IV (somnul cel mai profund, în timpul căruia persoana care doarme poate fi trezită numai cu mare dificultate).În stadiul IV presiunea sanguină are valori minime, iar frecvenţa cardiacă şi frecvenţa respiratorie sunt mult scăzută.Visele se produc în principal în timpul somnului REM.de obicei,vorbitul în somn, teroarea nocturnă şi somnambulismul se produc în timpul stadiilor III şi IV ale somnului non-REM.Tulburarile de somn pot fi diagnosticate de obicei pe baza istoricului medical inclusiv
baza descrierii problemei actuale dar si a rezultatelor examenului fizic.Atunci când diagnosticul este neclar,medicii pot recomanda evaluarea pacientului într-un laborator în care se efectuează studii de somn.
POLISOMNOGRAMA include: înregistrarea şi monitorizarea respiraţiei, a frecvenţei cardiace şi a altor funcţii ale corpului; electroencefalograma (EEG) care înregistrează activitatea electrică a creierului şi electrooculograma care înregistrează mişcările ochilor în timpul somnului REM.
INSOMNIA
Reprezintă dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit,sau o tulburare de somn care face ca somnul să fie inadecvat si neobositor.Insomnia nu este o boală.Este un simptom care poate avea numeroase cauze diferite,inclusiv un program dezordonat,boli organic,folosirea unor medicamente,ingestia unor cantităţi mari de alcool seara,probleme emoţionale şi stres.
SIMPTOMELE INSOMNIEI
Simptomele insomniei includ iritabilitate,oboseală în timpul zilei,tulburări de concentrare şi dificultăţi de a desfăşura o activitate în condiţii stresante.Pentru a diagnostica insomnia ,medicii evaluează tiparul de somn al persoanei afectate, consumul de medicamente(inclusiv consumul de alcool şi de droguri),gradul de stres psihologic,istoricul medical şi nivelul de activitate fizică.Adesea cauza este reprezentată de anxietate, nervozitate, depresie sau frică.Uneori cauza este pur şi simplu absenţa oboselii.Unele persoane au insomnie de durată(cronică)ce pare a nu fi cauzată de o boală anume, de folosirea unor medicamente sau de stres.Unii indivizi necesită mai puţin somn decât alţii,astfel încât diagnosticul de insomnie se bazează penecesitatile individuale.
Probabil cã v-aţi întrebat uneori de cat de mult somn are nevoie o persoana!Timpul necesar de somn variaza de la om la om. Numãrul de ore dormite nu este aşa de important. Important este cum va simţiţi când va treziţi. Dacã nu vã simţiţi odihnit, probabil aveţi nevoie de mai mult somn. Dacã vã simţiţi obosit în timpul zilei, este un alt semn cã nu dormiţi destul.Media duratei somnului ar trebui sa fie de 7-8 ore pe zi.De cele mai multe ori, simpla eliminare a indispoziţiei sau a stresului vã poate ajuta sã dormiţi atât cât vã este necesar. UNELE CAUZE:
Bauturile cu un continut de cafeina (cafeaua, bãuturile carbogazoase gen Cola,energizante) produc insomnie şi de aceea trebuie eliminate din alimentaţie.Efect excitant asupra sistemului nervos au şi condimentele şi produsele rafinate din zahãr.Acestea din urmã produc insomnii prin creşterea secundarã a concentraţiei zahãrului în sânge,dar efect similar îl are şi hipoglicemia. Supraalimentaţia,mai ales seara,obiceiul de a mânca repede şi mestecând puţin, precum şi mâncãrurile grase,fainaa alba,excesul de sare, conservanţii chimici şi alimentele potenţial alergene sunt alte cauze care pot afecta un somn odihnitor,folosirea alimentelor proaspete,evitându-le pe cele semipreparate, poate fi folositoare.
HIPERSOMNIA
Reprezintă creşterea substanţială a duratei de somn.Este mai puţin frecventă decât insomnia şi se referă la creşterea cu cel puţin 25% a duratei de somn,care este persistentă mai mult de câteva zile.
Hipersomnia poate indica prezenţa unei boli grave,cum ar fi o boală neurologică (de exemplu encefalita, meningită sau tumoră cerebrală),o boală cardiacă sau pulmonară, sau insuficienţă hepatică.De asemenea, poate fi un simptom al apneei de somn sau al unei boli psihologice(cum ar fi anxietatea severă sau drepresia puternică). Hipersomnia cronică debutată în adolescenţă poate fi un simptom al narcolepsiei.
NARCOLEPSIA
Este o tulburare de somn caracterizată prin episoade recurente şi necontrolabile de somn în timpul orelor normale de veghe, precum şi prin episoade bruşte de slăbiciune musculară,paralizie insomn si halucinatii.
SEMNE SI SIMPTOME
Simptomele debutează deobicei în timpul adolescenţei sau în perioada de adult tânăr şi persistă pe tot parcursul vieţii.Numai aproximativ 10% dintre oamenii cu narcolepsie suferă de toate simptomele;majoritatea pacienţilor au doar câteva dintre acestea.Indivizii cu narcolepsie prezintă episoade bruşte de somnolenţă incontrolabilă,care pot să apară în orice moment.Persoana poate rezista numai temporar dorinţei de a dormi.Într-o zi pot fi prezentate numeroase episoade sau numai câteva; fiecare episod durează de obicei maximum o jumătate de oră.Episoadele apar în timpul situaţiilor monotone,iar atunci când aţipeşte în mod intenţionat,pacientul se simte de obicei odihnit când se trezeşte.
DIAGNOSTIC:
Diagnosticul se bazează de obicei pe simptomatologie,însa aceleaşi simptome pot fi cauzate şi de alte boli.Paralizia de somn şi halucinaţiile apar uneori la adulţii sănătoşi.Dacă diagnosticul nu este sigur se va realiza o electroecefalograma(EEG).
SUGESTII SUPLIMENTARE: Faceţi exerciţii fizice în timpul zilei.Evitaţi exerciţiile extenuante cu douã ore înainte de culcare. Odihniţi-vã dupa-amiaza.Nu rezolvaţi atunci problemele dificile. Pastraţi-va dormitorul întunecat, la o temperaturã potrivitã (nici prea caldã, nici prea rece). Mutaţi lucrurile care v-ar putea distrage, cum ar fi ceasul, telefonul sau radioul. Incercaţi sã folosiţi noaptea o mascã de somn (care sã acopere ochii) şi dopuri de urechi(desi nu stiu cat de relaxant ar putea fi). Dacã luaţi medicamente care pot fi stimulatoare: antihistaminice, decongestive sau medicamente pentru astm,luaţi-le cu cât mai mult timp posibil înainte de culcare. Pãstraţi destinaţia dormitorului doar pentru somn şi pentru activitari asociate cu somnul. Mergeţi în altã camerã pentru a citi,pentru a vã uita la TV sau pentru a mânca. Dupã ce v-aţi pus în pat, faceţi un efort conştient pentru a va relaxa muşchii.Sper ca au fost utile acele sfaturi si ca o sa dormiti linistiti!Acum as vrea sa va intreb : Cati dintre voi a-ti avut probleme cu somnul?s-a intamplat sa va confundati cu asemenea probleme?
Fiecare membru care își exprimă opinia ,va primi 1 punct Fan Adevărat.De asemenea ,trebuie să distribuiți această temă pe una din rețelele de socializare.Cine va avea cele mai multe aprecieri va primi 3 puncte Fan adevarat.comentariile duble vor fi sterse.
 

alinuta

Well-Known Member
Contributor
Fan Adevărat!
Registered
Top 50
Donator
Oracol (XOR)
982.30
Fan Adevărat!
168.00 Puncte
#3
Ar fi ideal sa dormim cate 8 ore/ noapte, dar e din ce mai greu sa facem asa, stresul acumulat, oboseala fizica influenteaza major calitatea si durata somnului.
Sunt de parere ca sunt multi cei care fac abuz de somnifere de sinteza, desi clar a existat o cauza principala pt care tratamentul a fost initiat.
In zilele noastre trebuie sa identificam singuri problema care ne influenteaza durata scurta a somnului si sa incercam tot felul de metode alternative pt a rezolva acest lucru.
 

GetaLupascu

Well-Known Member
Fan Adevărat!
Registered
Top 100
Oracol (XOR)
492.45
Fan Adevărat!
74.00 Puncte
#8
Somnul este esential pentru noi, la fel ca aerul si apa. Din ce in ce mai multi oameni intampina insa dificultati legate de acesta – fie nu pot adormi deloc, fie se trezesc in toiul noptii, dupa doar cateva ore de repaus. In ambele cazuri, ei sunt victimele insomniei.

Oricine poate suferi de insomnie, dar pe lista de prioritati a acesteia se numara femeile (in special cele care se afla la menopauza), bolnavii (mai ales cei care sufera de emfizem pulmonar, astm, bronsita, ulcer, insuficienta cardiaca, hipertensiune), batranii, fumatorii si consumatorii de alcool. Datele recente aduc noutati ingrijoratoare: din ce in ce mai multi tineri se confrunta cu aceasta problema. Distribuit pe Facebook
 

adinamonica

Well-Known Member
Fan Adevărat!
Registered
Top 100
Oracol (XOR)
285.43
Fan Adevărat!
66.00 Puncte
#12
Ma bucur ca exista aceasta tema, deoarece in ultimele 2 săptămâni cel putin, nu mai dorm bine in timpul nopții. Întotdeauna ma trezesc cu ambele mâini amorțite, mă întorc pe toate părțile, parca dorm si nu dorm.. Cu toate ca dorm 7 ore pe noapte , mă simt mai obosită decât înainte de culcare!
 

Zoe

Well-Known Member
Contributor
Fan Adevărat!
Registered
Top 100
Oracol (XOR)
361.97
Fan Adevărat!
64.00 Puncte
#14
Putine ore de somn pe noapte sau un somn de proasta calitate pot avea efecte serioase asupra functionarii organismului uman.

De aici incep problemele cele mai serioasa! Cand ceasul biological este deranjat organismul uman incepe sa dea erori,inima ,creierul ,sistemul metabolic......Factorii declansatori sunt multipli:

#mediu inadecvat,incomod sau galagios

#program haotic #stimulatorii:cafea,alcool, mancare

#temperatura neadecvata

#o minte ocupata


Distribuit pe fb.❤️
 

mioara_cozonac

Well-Known Member
Fan Adevărat!
Registered
Top 50
Oracol (XOR)
822.61
Fan Adevărat!
159.00 Puncte
#15
Insomnia este destul de frecvent intilnita in zilele noastre Insomnia este determinata de mai multi factori . . Si cei mai intilniti factori ai insomniei e stresul, boala si virsta. Se spune ca somnul este reflexia sanatati tale si a stilului de veata Se stie ca insomnia duce la mari probleme de sanatate. Si deaceia daca mergem la medic prin tratament corespunzator problemele se pot rezolva. Distribuit pe facebook
 

Valeria

Well-Known Member
Contributor
Fan Adevărat!
Registered
Top 50
Oracol (XOR)
91.70
Fan Adevărat!
0.00 Puncte
#17
Eu multumesc lui Dumnezeu nu am probleme de somn, din contra, am de vânzare... :D:pcâteodată în viață trebuie să fim un pic indiferenți, nu să punem totul la inimă, când mergem la culcare gândurile își fac apariția și ne turmenteaza și ne torturează și nu lasă pe moșul Ene să vină.... De aceea dragi oameni cine poate să ignore din probleme e bine să o facem.... Sănătate multă la toți.... Distribuit pe fb
 

Ioana0305

Well-Known Member
Fan Adevărat!
Registered
Top 150
Oracol (XOR)
200.26
Fan Adevărat!
74.00 Puncte
#18
Offf, problemele cu somnul!sa zicem ca apar o data cu capatarea experienței (ca e urat sa spunem inbatranirea). În cazul meu au fost alte cauze, am ajuns la medic, am luat pastile pt somn iar după vreo sase luni am spus ajunge, nu mai iau pastile! Și am stat aproape o săptămână fără sa dorm. Acum ma trezesc de câteva ori pe noapte dar pastile nu mai vreau!
 

Laura321

Well-Known Member
Fan Adevărat!
Registered
Top 50
Oracol (XOR)
383.29
Fan Adevărat!
93.00 Puncte
#20
Si eu am probleme cu somnul.Primele 4 ore cand adorm nu ma trezesc deloc, dar apoi adorm , ma trezesc si tot asa pana dimineata.Uneori imi sunt suficiente cele 4 ore de somn ,alteori ma trezesc mai obosita decat inainte de a adormi.Stresul , problemele nerezolvate inca, imi provoaca insomnii.Cum spunea cineva inaintea mea , 8 ore de somn nu am mai avut din copilarie.Distribuit pe facebook.
 
Status
Not open for further replies.
Top